Duurzaam onderwijs

Vandaag is de dag van de duurzaamheid. Dat bracht mij op de vraag; “wat is duurzaam onderwijs” eigenlijk?

Wat mij betreft is dat onderwijs dat kinderen zoveel bagage meegeeft dat zij er een leven lang op voort kunnen borduren. In mijn ogen heeft dat niets te maken met het leren van cognitieve feitjes, die over een paar jaar vergeten of achterhaald zijn. Duurzaam onderwijs leert kinderen te leven met álle facetten die daarbij horen.

Het belangrijkste begrip dat daarbij hoort is mijns inziens  “respect”. Respect op alle niveaus.

  • Respect naar jezelf, je emoties, gevoelens, je wezen. Als je jezelf kunt accepteren is er een solide basis om mee te leven. Weten wie je bent, wat je wilt en waar je voor staat. Je mag er helemaal zijn. Bedenk maar eens hoe anders de wereld zou zijn zonder mensen die handelen vanuit eigen pijn, of frustratie, zonder mensen die worstelen met zichzelf. Het bewust zijn van je eigen rol in de gebeurtenissen om je heen en daar dan vervolgens ook de verantwoordelijkheid voor nemen, dat is een duurzame levenshouding!

 

  • Respect naar je medemens. Begrip hebben voor de ander op alle vlakken: je buren, de “vreemdelingen”, de rechter en de vuinisman. Zoals ik vaak zeg tegen de kinderen: “je hoeft elkaar niet aardig te vinden en met elkaar te spelen, maar je kunt elkaar wel respecteren.” Daar hoort dan dus bij dat er niet gescholden of gepest hoeft te worden. Hoe mooi is het als kinderen leren hun conflicten op te lossen waarbij iedereen gehoord wordt! Dat zou een hele duurzame samenleving kunnen worden als alle kinderen dat leren op school!

 

  • Respect naar je omgeving. Wat kan je doen om te zorgen dat onze wereld een mooie wereld blijft? Daar kan je over praten en je kan er aan mee doen: iedereen een dikke trui aan,we zetten de verwarming een beetje lager. Of:  samen maken we een biologische moestuin. Of : op school wordt alleen biologisch getrakteerd. Of wat dacht je van afval scheiden op school?

 

Dit alles is mooi zo even opgeschreven, maar heeft alleen inhoud als de volwassenen het werkelijk voorleven en inhoud geven. Dus duurzaam onderwijs; begin bij jezelf!

www.aventurijn.org

~ door hannahdvb op oktober 10, 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: