Aria voor fagot


                            

aria2Wat is er mooier dan kinderen te raken met kunst. Kinderen laten ervaren dat sommige dingen haast niet in woorden te vatten zijn. Soms zijn er van die momenten dat dat lukt; kleine pareltjes.

“Aria”is een stuk voor fagot solo van Ruud van Eeten. Ik vertelde de kinderen dat een aria meestal een gezongen muziekstuk is in een opera. De zanger speelt toneel en bezingt met woorden iets dat hij voelt of meemaakt. In dit stuk zingt de fagot, maar die kan natuurlijk geen woorden uitspreken, dus niemand weet precies waar hij over zingt.

Of toch wel….? Misschien kan iedereen wel verstaan wat de fagot zingt, maar zal iedereen iets anders horen. Ik vroeg de kinderen heel stil te zijn terwijl ik de aria zou spelen en met hun hart te luisteren naar het verhaal dat de fagot bezong. Ze konden zelf kiezen of zij wilden tekenen of gewoon luisteren. Een stoere knaap van 11 kroop in een hoekje op de bank, een meisje van 8 begon, voor ik één noot had gespeeld, al te tekenen.

Toen het stuk klaar was kon je een speld horen vallen. Ieder kreeg de gelegenheid iets te vertellen over “het verhaal”. Zo dacht een jongen dat het over een oud zeilschip ging, een ander vond het een geheimzinnig paddenstoelen bos en weer een ander had een heel verhaal bedacht over een prinses die niet van een berg afdurfde en de prins die haar hielp.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ik vroeg hen of ze ook konden bedenken wat voor een decors er bij hun verhaal zouden kunnen passen. Dat mochten ze op grote doeken schilderen. Een paar kinderen  gingen voortvarend aan de slag, een ander hield het liever bij zijn tekening, weer een ander bleef gewoon nog even luisteren. Terwijl de kinderen schilderden, speelde ik nogmaals het stuk. De stilte en sfeer was wederom zo intens dat het om meer muziek vroeg. Terwijl de kinderen schilderden bleef ik spelen. Toen ik uiteindelijk stopte bleef de stilte, werd er intensief verder gewerkt  en zo nu en dan gefluisterd.KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Mooi om te zien dat één meisje echt helemaal in de sfeer van de muziek bleef: een mysterieus bos, maar wel met hartjes aan de bomen. Toen ze dacht dat het wel klaar was, bekeek zij het eens goed van een afstandje en verzuchtte omdat ze iets heel belangrijks had vergeten:

“…  er moet nog róód bij!” Heel zorgvuldig schilderde zij een rode lijn onder de blauwe lucht.

Wat waren ze trots op hun schilderijen, dit was méér dan alleen maar even schilderen.

~ door hannahdvb op oktober 14, 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: