e. begeleiding bij (thuis)onderwijs en opvoeding

Help, ik heb een kind!

Kinderen opvoeden, of liever gezegd begeleiden, is vaak iets dat je overkomt. Het kind is geboren en van het ene op het andere moment ben je vader of moeder. Je kind  groeit op en je komt steeds in nieuwe situaties waar je gedwongen wordt te reageren. Maar hoe doe je dat? Hoe kan dat zonder jezelf of je kind te schaden. Wat doe je met een hooggevoelig kind, of hoe ga je om met een opstandige puber.

Sommige opvoeders lopen tegen bestaande systemen op en besluiten naar eigen visie een school of dagverblijf op te zetten. Ook dat roept een heleboel praktische en filosofische vragen op.

Soms zit je zo vast in je situatie dat het fijn is om met iemand te spreken die het geheel van een afstandje kan bekijken. Iemand die ervaring heeft met kinderen, het opzetten van een vernieuwend initiatief, en je kan adviseren, spiegelen of ondersteunen.

Visie:

Ik ga ervan uit dat ieder mens op aarde komt met een bepaalde bestemming/doel. Het is aan de ouders en opvoeders de taak de kinderen te begeleiden zodat het kind zijn eigen levensweg kan bewandelen. Een kind is gelijkwaardig aan de volwassene maar niet hetzelfde. Mijn visie is dan ook dat je vanuit je verantwoording als volwassene het kind mag begeleiden naar zelfstandigheid. Daarbij komt dat ouder en kind vaak zo verbonden zijn dat het kind de ouder spiegelt; het laat de onbewuste zaken van de ouder zien, vaak in de vorm van ongewenst gedrag. Het bewust worden van je eigen projecties is een belangrijk onderdeel van de opvoeding, zodat je kind en jij zo gezond mogelijk kunnen opgroeien. Je kunt niet van een kind eisen te veranderen, je kunt wel jezelf veranderen. Daar is moed voor nodig, maar het loont de moeite!

Met wat voor een vragen kan je komen?

In feite kunnen we elke opvoedingsvraag bespreken. Mocht na het eerste gesprek blijken dat er andere hulp nodig is dan dat ik kan bieden verwijs ik je door naar een collega met een specialisatie op het betreffende gebied. Voorbeeldvragen die aan bod kunnen komen:

 • Het gaat niet goed met mijn kind op school, waar zou het aan kunnen liggen?
 • Ik wil zelf een school opzetten; waar kan ik het beste beginnen? Wat komt daar allemaal bij kijken?
 • Mijn kind is zo druk hoe ga ik daarmee om?
 • Ik ben net gescheiden, hoe help ik mijn kinderen hiermee om te gaan?
 • Ik geef thuisonderwijs, wat kan ik mijn kind aanbieden?
 • hoe geef ik leiding aan een vernieuwend inititatief?
 • Hoe reageer ik op mijn opstandige peuter?
 • Hoe geef ik mijn kind de ruimte zonder het te verwennen?
 • Mijn kind van 5 speelt sexuele spelletjes hoe ga ik daarmee om?

Hoe ziet een sessie eruit?

In eerste instantie zullen we de situatie bespreken. Al naar gelang je vraag kan ik jou vragen stellen waardoor jezelf verder kunt komen. Maar ik kan je ook tips geven of oefeningen om met de situatie om te gaan. Wij gaan samen op weg waarbij we geen van beiden weten wat het precies zal worden. Soms is één sessie voldoende, indien je daar behoefte aan hebt kunnen we vaker afspreken. In sommige gevallen kan het fijn zijn dat ik ook in de thuis- of school-situatie kom, of het kind ontmoet.

Thuisonderwijs

Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen hun kind zelf te onderwijzen. Dat is best lastig als je geen ervaring hebt en geen klankbord zoals een leerkracht dat heeft op school. Dus als je vastloopt bij het geven van thuisonderwijs kan ik je weer even op weg helpen.

Kosten:

 • Consult  E 60,- per uur; eerste consult 1,5 uur
 • Consult thuis : E 75,- per uur binnen de stedendriehoek Apeldoorn, Zutphen, Deventer. Daarbuiten worden er reiskosten berekend.
 • Groepsbijeenkomsten vanaf 8 personen  E 20,- p.p. voor een avond.(exclusief reiskosten)

Locatie:

Aventurijn,Voorsterweg1, 7371 GA Loenen (gld)

Informatie: maandag t/m vrijdag tussen 17.00en 18.00u 055-5051777, of via het contactformulier

Mijn achtergronden:

Ik begeleidde o.a. ouders in de thuissituatie met  de opvoeding. Daarna zette ik met Michael de Vos de vernieuwende school Aventurijn op. (www.aventurijn.org).  Ook schreef ik vele artikelen in diverse tijdschriften en schreef ik het boek: “op avontuur”.  Ik gaf diverse workshops in binnen en buitenland.          Ik heb de diploma’s HBO-Jeugdwelzijnswerk en PABO en vele jaren ervaring met ouders en kinderen en….het moederschap.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: